Evil Dead Rise - İyiler Kazanır, Kötülükler Kazanır

 

   Evil Dead serisinin beşinci filmini The Hole in the Ground filminin yönetmeni Lee Cronin yönetiyor. Bruce Campbell ve Sam Raimi ise arka planda gözlemlerini eksik kılmayıp yapım ekibinde yer alıyorlar.

  Üç çocuğu ile LA de dokunsan yıkılacak bir apartmanda oturan dövme sanatçısı cool bir kadın Ellie. Vikings ve The Mist ten tanıdığımız Alyssa Sutherland bu role can veriyor. Kocası tarafından terk edilmiş yalnız bir kadın Ellie. Babasını bilmediği hamilelik olayı yüzünden ablasından yardım istemeye gelen Beth de bu bitik eve ziyarete geliyor. Aynı akşam şiddetli bir deprem sonrası otoparkta oluşan yarığa da pizza almaktan dönen Ellie’nin embesil çocuklarından biri atlıyor ve ölüm kitaplarından birini buluyor. Ölüm kitabı harici tozlu eski plakları da bulunca merakına yenik düşüp onları da yükleniyor. Tabi bir korku filmi klişesi olarak bu über mal çocuk ölüm kitabını okumaya başlıyor.Yetmez gibi plakları da çalınca  iblisi uyandırıyor ve olaylar gelişiyor. Burada çocuğu her ne kadar mal diye nitelendirsem de o an ben de inip alır mıydım oradan uzar mıydım emin olamıyorum. Kitap o kadar cool ki ona benzer ajandalar bile 50 60 $ bandında piyasada(enflasyon sebepli TL karşılığını yazmak istemedim:)



    ---------------bundan sonrası spoiler------------

*Filmin başlangıcı tam anlamıyla bir gövde gösterisi. Kötü ruhun kızın içine girip gölden yükselmesi ve ardından Evil Dead Rise yazması müthiş. Tabi sonradan öğreniyoruz ki bu filmin başı değil aslında sonuymuş. Yönetmen herhalde “Evil Dead filmi bu. Bir göl evine uğramak lazım” tadında yaklaşmış.

*1.80 boyunda çok güzel bir kadın Alyssa Sutherland. Fakat öyle bi makyaj yapmışlar ki tarifi imkansız. Bu kadar güzel bir yüzü bu kadar ürkütücü kılmak gerçekten takdire şayan.

*Ellie ve Beth tezat iki karakter. Bir yanda ailesine bağlı bir kadın diğer yanda ise kardeşine bile kısmen sırtını dönmüş özgür ruhlu, bencil bir kadın. Ama film ilerledikçe Beth anaçlıkta  yeşilçamdaki Fatma Girik karakter yapısıyla yarışır hale geldi. Kötü ruh anneyi ele geçirdikten sonra ölecekleri sırasıyla tahmin etmek zor değil. Beth’in de küçük yeğeni ile tek kurtulan olmaları da tahmin edilebilir. Hamilelik durumu olmasa küçük kız için kendini feda edip klişenin dibine de vurulabilirdi.

*Annenin depremden hemen sonra bok varmış gibi çamaşır yıkamaya inmesi ve bunun için de 145 yıllık bir asansörü kullanmasına diyebilecek sözüm yok. Bir de çocuklara afralar tafralar bir şekiller. Sahnenin başarısı bu saçmalığı bir nebze olsun unutturdu ama.

*Deprem oldu, merdivenler yıkıldı, tüfekler patladı. Feryatlar göğe yükseldi, kalabalık bir ailenin aylık su tüketimi kadar kan döküldü. Hatta asansör zemine düştü parçalandı. Bir tane komşu bir tane apartman sakini çıkıp ne oluyor demedi. Zibilyon tane kişinin kaldığı apartmanda bir tek aynı kattaki çapsızlar ordusu mu vardı? Tüm bunların üstüne bir de göl evindeki salak kız kan gölünün içinden şıkır şıkır kombini ile yürüyerek arabasına gitti ve belasını buldu. İnsan bir etrafına bakar, bu koku ne der bir şey der.

*Film daha önceki Evil Dead filmlerine o kadar çok gönderme yapıyor ki, diğer filmleri izleyen birinin alacağı keyif izlemeyene göre daha yüksek olacaktır.

*Sondaki bölüm sonu yaratığı da herhalde şartları eşitlemek için ve filme farklılık katmak için yapılmış. Ama figürü olsa alırım, başarılı : ).Ne işe yaradığı belli olmayan hantal bir et voltranı olarak kıymaya döndü. Kıymaya döneceği o kadar belliydi ki. Hatta son anda Beth’in vurucu bir cümle söyleyip kıyma yapma işlemine öyle devam edeceği de aşikardi. 

*Asansörden boşalan kan ile direkt akıllara The Shining filmi gelmiştir eminim ki.

*Bir yerden sonra o kadar kişi kötü ruh tarafından ele geçirildi ki aklıma şu dizeler geldi.

   "Cehennem boş, tüm şeytanlar burada."

*Kapı deliğinden küçük kızın gözünden izlediğimiz sahneler epikti. Gerilimin dozunu arttıran bir çekim tekniği kullanmış yönetmen.

*Bu film serisinde de olayların büyümesindeki en büyük sebep kötü ruhun ya kışkırtmasına ya da duygu sömürüsüne kanan aile yakınları. Gözünün önünde ölmüş, kol bacak ters dönmesine karşın tavanda MJ görmüş Spiderman gibi neşeyle yürüyen birinin iki kelamına da yumuşanmaz ama.

*Dövme makinesi, rende ve cam bardak ile de gore türüne yeni soluk getirmişler ama izlemesi zor sahneler hepsi. Anahtar deliğinden bakılan sekans gibi bu sahneler de filmi başka seviyeye taşıyor. Zaten 2023 yılında klişe kullanmadan korku filmi yapmanın imkanı yok. Evil Dead Rise gibi araya değişik sahneler katarsanız ise bu klişelerin aşırı sırıtmadığı güzel bir yapım karşımıza çıkıyor. 

*Filmde 6500 litre kan kullanılmış hatta bu kanı üretmek için laboratuvar kurmuşlar.

*Filmin sonunda otoparktaki kıza nasıl musallat olabildi o kısım hala karanlık bende. Beth nanometrik parçalara böldü iblisi ama belki üstüne cila niyetine yakması da gerekiyordu.


  Evil Dead Rise her korku filmi severinin izlemesi gereken bir yapım. Evil Dead külliyatına gönülden bağlı olanların ise kesinkes görmesi gerek. 2013 yapımı remake kadar beğendiğim bir yapım oldu. Ormanda kaybolma klişesinden şehir merkezine ve aile birliğine doğru yol alan ortalamanın çok üstünde bir korku film Evil Dead Rise.

 

 

 

 

Yorumlar