SINISTER

 

   Sinister 2012 yılında vizyona giren ve 3 milyon $ tutarındaki bütçesini 29,2  kez çıkartarak başarılı sayılabilecek bir işe imza atmış bir yapım. Ki başrolünde Ethan Hawke gibi ünlü bir isim var, bütçenin yarısı ona gitmiş olabilir. IMDB puanı şu an 6,8 ve “horror movie” camiasında 5,5 üzeri “izlenebilir” kabul edilir bana kalır ise.


   Sinister, kelime anlamı olarak uğursuz demek, tekin olmayan ya da şeytani anlamında da kullanımı yaygın olmakla birlikte bu filmin uğursuzu ise Ethan Hawke’un canlandırdığı yazar baba (şam babası). Ellison Oswalt, gerçek suç hikayeleri hakkında yazan bir yazardır. On yıl önce çıkardığı kitabın ekmeğini yiyen ama o şöhretin de uzağında kalmış birisidir. Amacı tekrar o şan ve şöhret ikilisi ile birlikte olmaktır. Karısı, oğlu ve kızı ile yeni bir eve taşınırlar. Bu evde daha önce yaşayan Stevenson ailesinin dört ferdi arka bahçedeki ağaca asılı olarak bulunmuş, ailenin küçük sevimli kızı Stephanie bulunamamış ve faili meçhul vakalar listesine eklenmiştir. Ellison evde bulduğu film makaralarında ise Stevenson ailesi harici 4 ailenin de katlediliş filmlerine rastlar fakat polise haber vermek ile şöhret kovalama isteği arasında bir seçim yapar ve hırsına yenik düşerek olayları kendi kovalar. Zaten polisi arasa film 37.dakikasında da biterdi 😊

 

Bundan sonrası spoiler soslu notlar;

 

·         Her ailenin katledildikten sonra evden bir çocuğun kaybolma detayından sonra filmin sonunu anlamayan bir daha film izlemesin bence.

·         Filmdeki iblis, Insidious filmindeki yağlı saçlı iblis abinin maskeli, makyajlı hali gibi, bildiğin kopyala özel yapıştır yapmışlar.




·         Bir korku filminde olması gereken klişelerin çoğu var, perili ev, uyurgezer çocuk, sevimli ve meraklı kız çocuğu, evde çatırtı patırtı olunca ışığı açmama hastalığı, zeka seviyesi düşük şerif yardımcısı vs vs. “Filmin ortasında ölü bulunacak köpek” klişesi eksik o da filmin düşük bütçesindendir diyoruz.

·         Ailenin finansal sıkıntılardan dert yanıp filmin sonlarına doğru malikaneye taşınması da cidden çok tatlı olmuş, adam tüm film ağlandı parasızlıktan.

·         Bu filmde de gündüzleri dükkanı kapatıyor paranormal varlıklar.

·         Çocuk yiyen pagan varlığı Bughuul hoş bir detay ama çok yüzeysel geçilmiş.




·         Çocukların korku figürü kullanıldığı filmler her zaman bir tık daha gerici olmuştur. Fakat bu filmde çocukların makyajı kepazelikte son perde, dikkat dağıtmaktan korkutamıyor bile.

·         Babamız da tüm film aynı hırkayı giyerek filmi bitirdi, ben sıkıldım.




·         Benim kızım öyle tuhaf resimler yapmaya başlayacak o anda onu kafese kitler anahtarı yutardım.

·         Ailesini yakan biçen çocukların kameraya dönüp “deplasmanda gol atıp rakip taraftara sus çeken çapsız golcü” tripleri de çok komik olmuş, tüm gerginliğimi aldı izlerken.

·         Kadın da ev yıkılsa uyanmayanlardan, tam bu aileye yakışan bir figür olmuş. Taşındıkları evde geçmişte mesele olmuş mu olmamış mı eşine soruyor. Google’a baksa film 12.dakikada boşanma celsesi ile devam edebilirdi.



   Sonuç olarak; türe yeni bir şey çok kattığını söylemek zor olsa da izlenmesi gereken bir film Sİnister, devam filminde de olaylar çocukların perspektifi ile yansıtılmış. Başka aile başka hikaye var ikinci filmde. Filmi karanlıkta izlemeniz önerilir :)

Yorumlar