INSIDIOUS - TATLI KLİŞELER VE RUHLAR BÖLGESİ

   Bu filmi 2012 yılında sinemada izlemiş ve çok da beğenmiştim. Devam filmlerini de izledim ama hiçbirini ilk film kadar etkileyici bulamadım. Korku filmleri konusunda görüşlerine hayran olduğum biri tarafından bu film tekrar aklıma sokuldu ve gecenin karanlığında tekrar izledim.

 


   Korku sinemasında yenilik getirmek artık çok zor, klişeleri düzgün kullanmak bile fark yaratmaya yetiyor. Çekirdek ailemize yapışan ruhlar, ruh- iblis dünyasına yapılan yolculuklar gibi bir yığın klişe var. Tipik bir perili ev filmi gibi başlıyor Insidious. Talihsiz bir kaza sonrası komaya giren(öyle mi değil mi devamında belli oluyor) evin ortanca çocuğu Dalton’un astral seyahatleri ve evdeki tekinsiz olayların tırmanması ile hikaye bir tık farklılaşıyor. Katman katman derinleşen hikaye yapısı ile film giderek heyecanı ve gerilimi arttırıyor.

   Yönetmen James Wan’ın da kariyerinde yönettiği ikinci korku filmi. İlk filmi Dead Silence da ortalama üzeri bir yapımdır korku sineması tarihinde. Wan kariyerinin devamında da The Conjuring serisini çekerek yeni bir evrenin oluşmasına da sebep oldu(Anabelle serisi).

 

  Yazının devamında spoiler soslu notlarıma gelecek olur isek ;

 

*Müzik kullanımı aşırı başarılı, eski siyah beyaz filmlerdeki ekstra gerici müzik girişini anımsattı bana.

*Babanın okulda eşini aradığı sahnede arkada kara tahtada Jigsaw’un tebeşirle çizilmiş resmi 3 kere gösteriliyor. Yönetmenin kariyerindeki dönüm noktası olan Saw filmine yaptığı gönderme güzel olmuş.



*It Chapter One filmini ayrı noktaya koyarsam; gündüz-aydınlık sahnelerde de insanı ekstra gerebilen sahnelere sahip bir film.

*Anne-baba ve korku sinemasının uğursuz ismi yetiş bacı kılıklı Lin Shaye çok iyi oynamışlar. Lin Shaye de bu filmden sonra korku filmlerinin aranılan ablası-teyzesi oldu, Insıdıous serisi beşinci film ile final yapıp diziye dönüşmesi konuşuluyordu pandemi öncesi, dizi olursa bu isim üzerinde dönecek gibi.


*Yağlı saçlı deri ceketli ruh, telli duvaklı çirkin teyze ve Olimpostaki maske magnetlerine benzer tip en akılda kalıcı iblisler oldu.


*Magnet reisin filmin sonunda Blues dinleyerek pençelerini bilemesi ise şekil şukul kovalayan bir tip olduğunun kanıtı niteliğinde.

*Eve papaz çağırmacalar, inancı zayıf baba figürü gibi korku filminin olmazsa olmazları da var tabi 😊

*Yetiş bacının yanındaki yancı tipler de filmin eksilerinden, paranormal olayları kayda alan bu iki çapsız, sulu zırtlak tavırları ile insanın sinirini ara ara bozuyor.

*”Eğer bir korku filmi olaylar mutlu sonun ardından inatla bitmiyorsa kesin bir bokluk vardır.” Kuralı burada da sekmeden çalışıyor ve devam filmlerin göz kırpmıyor, dörtlüleri yakıyor bir nevi 😊 İyi de yapıyor.

 

 


Son olarak; hiç izlemedi iseniz Insidious serisi türün sevenleri için güzel bir film ve ikinci filmle arka arkaya izlenirse keyfine doyum olmaz. Bu yazıyı da beni yazma konusunda motive eden yaratıcı ve orijinal insana adıyorum ;)

Yorumlar